Over ZooCO

Goedendag! Wat fijn dat u mijn website bezoekt. Mijn naam is Remco Walravens, oprichter van ZooCO. Dit dierenpark adviesbureau (consultancy) komt voort vanuit mijn passie voor dieren en dierenparken.
Als kind kwam ik al regelmatig in dierentuinen en was ik vaak te vinden in de plaatselijke kinderboerderij, die op een steenworp van ons huis lag. 

Over de jaren ging ik mij meer verdiepen in deze bijzondere branche. Al wandelend door een dierenpark, observerend (zowel met als zonder camera) vielen mij telkens weer meer bijzondere kanten op van dieren en dierenparken. Ik ging me steeds meer verdiepen in hoe verblijven in elkaar zaten, waarom dieren op een bepaalde manier gehouden werden en hoe bedrijven met bezoekers en dieren omgingen. 
Dit was het begin van mijn bijzondere en leerzame reis door dieren-opvangorganisaties, dierenparken, kinderboerderijen en dierentuinen, niet alleen als bezoeker, maar ook door ervaring op te doen als vrijwilliger of medewerker.

Hieronder staat een overzicht van alles wat ik tot nu toe heb gedaan en de ervaring die ik heb opgedaan op diergerelateerd gebied.

Plaatselijke kinderboerderij

Je zou kunnen zeggen dat mijn liefde voor dieren al vroeg begon. Als kind kwam ik al vaak in dierentuinen en was ik zeer regelmatig te vinden in de grote kinderboerderij in de wijk waar wij toen woonden. Ik hielp zo nu en dan mee met de verzorging van de dieren en vond dat geweldig! 

Opleiding Mileukunde

Ik heb 4 jaar HBO Milieukunde gestudeerd.

Dierenambulance/dierenasiel

Toen ik verhuisde naar Helmond, kwam ik in aanraking met de plaatselijke dierenambulance. Hier begon ik met de opvang van verweesde kittens en zwangere moederpoezen. Later ben ik als bestuurslid in het bestuur terechtgekomen en heb ik meegewerkt aan het opzetten van een nieuw dierenasiel. Ook het opzetten en onderhouden van social media, het organiseren van activiteiten voor het publiek, media-aandacht en dergelijke behoorde tot mijn takenpakket. 

Zoovaria

Via Facebook leerde ik Zoovaria kennen, een pagina die toen kleinschalig het dierentuinnieuws deelde uit vooral Nederland en België. Ik kwam in contact met de beheerders en heb me bij hen aangesloten. De nieuwspagina heb ik mee uitgebouwd en daarnaast ben ik de website Zoovaria.nl begonnen. Daarop vind je alles voor een dagje uit tussen dieren. Van Aquarium tot Zoo ze staan er allemaal op. Er is zelfs een handig kaartje met daarop alle dierenparken, aquaria, musea met dieren, opvangcentra e.d. van over de hele wereld. 

Als Zoovaria wilden we graag meer betekenen en dan zeker voor de kleinere parken. We zijn daarom veel in gesprek gegaan met dierenparkeigenaren om te zien wat we voor elkaar konden beteken.  Doordat we bevriend raakten met de eigenaren dachten we ook steeds meer over diverse onderwerpen mee en hielpen waar nodig. Bijvoorbeeld met het organiseren van evenementen of een opruimdag.

Dierentuin bezoeken en fotografie

Met mijn kompanen van Zoovaria en met andere vrienden met wie ik de liefde voor dierentuinen en dierenparken deelde, bezocht ik wekelijks meerdere dierentuinen/parken. In eerste instantie fotografeerde ik met mijn telefoon, maar later heb ik een spiegelreflexcamera met zoomlens aangeschaft om de prachtige dieren nog beter vast te kunnen leggen.  Dus door de lens en met mijn ogen observeer ik veel, zie ik veel en geniet ik vooral veel van de vele prachtige dieren.

Vrijwilligerswerk ZooParc Overloon

Als nieuwe uitdaging, ben ik van de dierenambulance overgestapt naar ZooParc Overloon. Hier ben ik begonnen als gids/educator en kreeg ik een steeds uitgebreider takenpakket. Zo heb ik 6 jaar de planning gedaan voor alle vrijwilligers en ben ik steeds meer betrokken geraakt bij de opleiding van de vrijwilligers. Inmiddels ontwikkel ik het opleidingsplan en leid ik jaarlijks de nieuwe lichting vrijwilligers op. 
Ook ben ik lid van de Coördinatiegroep, die meedenkt over nieuwe activiteiten en de stichting adviseert op diverse gebieden. Ook vertaal ik mede het beleid vanuit de stichting naar de vrijwilligers.

Vrijwilligerswerk Bestuur Dierenparken Helmond

Mijn voornaamste taak was de social media en website te vernieuwen en te onderhouden. Daarnaast had ik diverse gesprekken met ambtenaren en overheden om de transitie van hertenkamp naar kinderboerderij te onderzoeken. 

Onderzoek overname Dierenparkje

In het noorden van het land stond al enige tijd een klein dierenparkje te koop. Ik heb veel contact gehad met de eigenaar en ben op onderzoek uitgegaan over de mogelijkheden om dit dierenpark over te nemen. Hierbij heb ik veel contact gehad met gemeentes, provincie en rijk en heb ik mij laten adviseren door bevriende dierenpark eigenaren. Ook heb ik een bedrijfsplan gemaakt, waarvoor ik me goed ingelezen had over de wettelijke kant van het hebben van een dierenpark. 

Kernfunctionaris vergunningen en dierregistratie BestZOO

Hier ben ik terecht gekomen na de vele gesprekken die ik had met de eigenaar over het onderzoek naar de overname van het eerdergenoemde dierenparkje. Hij zag hoeveel ik me verdiept had in regelgeving en dergelijke, dus bood mij een baan aan.

Mijn taken bestonden vooral uit het aanvragen van vergunningen voor verblijven/diersoorten en het registreren van de dieren in het programma ZIMS (species 365). Ook hield ik me bezig met het vernieuwen van beleidstukken en protocollen zoals het beleidsplan, ARBO regelgeving, calamiteitenplan, veiligheidsprotocollen en werkprotocollen. Het was mijn eerste betaalde baan in de dierenwereld. 

Diverse overige adviezen aan opvangorganisaties

Voor de voormalige opvang van exotische dieren in Arcen (stichting OASE) heb ik diverse dingen gedaan op het gebied van sociale media, logo ontwerp en ondersteuning met fondsenwerving en dergelijke.

Voor konijnenopvang Franky te Eindhoven heb ik ook vooral advies gegeven op het gebied van sociale media.

Ook bij de oprichting van Stichting SPOTS heb ik geadviseerd op het gebruik van sociale media. 

Hobby's

Naast mijn fulltime baan, vind ik mijn ontspanning vooral in mijn vrijwilligerswerk en het genieten van en met mijn gezin. Daarnaast heb ik uiteraard ook nog andere hobby's:

- Dierentuinen/-parken bezoeken

- Dierfotografie

- Sociale media 

- Formule 1 kijken

Competenties

- Geduldig

- Leergierig

- Pakt snel nieuwe dingen op

- Communicatief vaardig

- Netwerken

- Inlevingsvermogend

- Kan goed luisteren

- Overtuigingskracht

- Nauwkeurig

- Integer

- Betrokken

- Stressbestendig

Talen

- Nederlands: Moedertaal

- Engels: Goed 

- Duits: redelijk 

Breed netwerk

Op sociale media zoals Facebook en LinkedIn heb ik in de loop der jaren een groot netwerk opgebouwd van mensen die in de verschillende sectoren binnen de dierenbranche werkzaam zijn. Hierdoor kan er makkelijker navraag worden gedaan bij specialisten om uw organisatie te helpen.