Wetgeving en vergunningen

Heeft u een organisatie waarin er (niet commercieel) gewerkt wordt met dieren? Dan gelden er diverse regelgevingen voor uw organisatie. Welke dat zijn is weer afhankelijk van uw activiteiten en soms kunnen de regelgevingen ook per gemeente/provincie iets verschillen.
Daarnaast wil de Rijksdienst Voor Ondernemers (RVO) het houden van dieren in Nederland naar een hoger niveau gaan tillen. Dus ook Kinderboerderijen, valkeniers, zorgboerderijen en opvangen zullen aan steeds meer eisen moeten gaan voldoen. En ook deze organisaties zullen straks dus óf onder de 9 exoten/wild moeten gaan blijven óf een dierentuinvergunning moeten gaan aanvragen. Wees er daarom op tijd bij om de toekomst te bespreken. 

Wilt u graag een scan waaraan uw organisatie moet voldoen? Neem dan contact met mij op?

 

Wanneer u publiek wilt ontvangen is één van de meest gestelde vragen:

Heb ik een dierentuinvergunning nodig of niet?

Wanneer een dierentuinvergunning?

Volgens het Besluit houders van dieren is een dierentuin een 'permanente inrichting waar levende wilde dieren worden gehouden om gedurende ten minste 7 dagen per jaar te worden tentoongesteld aan het publiek, met uitzondering van circussen en dierenwinkels'. Om een dierentuin te mogen exploiteren heeft u een vergunning nodig.

U heeft een dierentuin vergunning nodig als u:

  • Beschermde dieren houdt
  • Meer dan 10 verschillende wilde diersoorten houdt
  • Deze dieren langer dan 12 maanden voor verzorging of verpleging opvangt, en
  • Deze dieren minstens 7 dagen per jaar aan publiek toont

Om een vergunning te krijgen moet een dierentuin aan een aantal eisen voldoen. Zo stelt het Besluit houders van dieren bijvoorbeeld eisen de verzorging en huisvesting. Maar ook aan de registratie en conservatie. Daarnaast stelt het ook eisen aan het informeren van het publiek.

De overheid heeft op haar website een overzicht gemaakt over wanneer u bijvoorbeeld een dierentuinvergunning nodig heeft en welke wetgeving er voor uw organisatie allemaal van belang zijn. ZooCo kan u helpen hierin wegwijs te worden, eventueel een aanvraag te doen, en de daarbij behorende administratie voor u uit handen nemen.

Bron: website van RVO:

 

Wilt u dus vaker dan 6 dagen bezoekers gaan ontvangen? Dan heeft u hoogstwaarschijnlijk een dierentuinvergunning) nodig. Echter vergt de aanvraag voor een dierentuinvergunning veel inzet. Zo moet u vele protocollen en werkvoorschriften opstellen, een noodplan hebben en een beleidsplan opstellen. Deze laatste bestaan meestal uit minimaal 80-100 pagina's exclusief de vele protocollen, verblijfsaanvragen en dergelijke. 
Jaarlijks vragen zo'n 2 á 3 organisaties een dierentuinvergunning aan. Maar sinds 2020 is er maar 1 organisatie die de vergunning daadwerkelijk heeft gekregen. Het hele traject vergt veel van de organisatie en duurt vaak minimaal 1 tot 3 jaar. 

 

Overige vergunningen:

Exploiteert u bijvoorbeeld een kinderboerderij of opvangcentrum? Dan hoeft u misschien geen vergunning te hebben of misschien weer juist wel. Denk bijvoorbeeld aan een opvangvergunning en/of omgevingsvergunning. Misschien heeft u wel met andere regels en wetten te maken. Zoals de Wet Dieren, de Wet natuurbescherming, de Verordening Invasieve Uitheemse Soorten en/of CITES.
Wilt u uitbreiden, wilt u iets opstarten of wilt u gewoon meer weten? Ik zoek het graag samen met u uit aan welke regelgeving u moet voldoen.

 

ZooCo Zoo COnsultancy helpt u wegwijs te worden in de regelgeving en de daarbij behorende administratieve rompslomp.


(verplichte)Dierregistraties

Ook kan ik u helpen met de (al dan niet) wettelijke dierregistratie voor uw organisatie. Denkn hierbij aan het invullen van I&R  of bijvoorbeeld het programma ZIMS van 360 species. Ik kan deze soms zelfs op afstand bijhouden voor u.
Kijk op de pagina Dierregistratie voor meer informatie

 

ZooCO kan u helpen met o.a.

Het opzetten en of onderhouden van een dierregistratie

De wetgever stelt vaak veel eisen aan hoe u uw dierregistraties bij houdt. Ik help u het juiste systeem te kiezen en help ik deze mee op te zetten en/of te onderhouden. 

Species 360 - ZIMS

Gebruikt u het programma Species 360 (ZIMS) of wilt u deze gaan gebruiken? Ik help u graag mee dit programma in te vullen, te onderhouden en/of op te schonen. Dit kan eventueel ook op afstand gedaan worden. Ook kan ik medewerkers van uw organisatie hierin opleiden en/of begeleiden. 

Opstellen werkprotocollen

Werkt u vaak met wisselende medewerkers, vrijwilligers of met mensen met een beperking? Bent u op zoek naar goede werkprotocollen zodat het werk elke dag op de juiste manier gebeurt? Dan help ik u mee deze protocollen mee op te zetten. 

Opstellen beleidsprotocol

Indien u een dierentuinvergunning nodig heeft, heeft u ook een beleidsprotocol nodig welke u regelmatig dient te actualiseren en te onderhouden. Ik help u mee dit protocol mee op te stellen of te actualiseren.

Aanvraag dierentuinvergunning

Heeft u een bedrijf met meer dan 10 exotische dieren en wilt u vaker dan 6x per jaar open voor publiek. Dan heeft u wellicht een dierentuinvergunning nodig. Ik kan u in dit traject begeleiden of de gehele aanvraag voor u indienen. 

RI&E

Als werkgever weet u hoe waardevol medewerkers zijn voor het succes van uw bedrijf. Maar, wist u ook dat u wettelijk verplicht bent om een arbobeleid te hebben en dat een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) hiervoor de basis is?

 

Wat is een RI&E?

In de RI&E brengt u alle arbeidsrisico’s binnen uw bedrijf of organisatie in kaart. Vervolgens maakt u een plan van aanpak voor het beheersen van deze risico’s. Het doel van de RI&E is om gezondheidsklachten en ongevallen te voorkomen. Dit is van belang voor uw bedrijf en uw medewerkers. Het leidt namelijk niet alleen tot minder ziekteverzuim, maar bevordert ook het werkplezier en de productiviteit.

Een RI&E opstellen

U kunt een RI&E zelf opstellen of met behulp van zogenaamde RI&E-instrumenten. Een RI&E-instrument is een digitaal hulpmiddel en wijst u op de meest voorkomende risico’s binnen uw bedrijf.

Route naar RI&E

Met de online applicatie Route naar RI&E kunt u een RI&E voor uw bedrijf maken, op de manier die u zelf kiest. Via een paar vragen ontdekt u al welke routes mogelijk zijn en kunt u direct zelf aan de slag.

Start uw route op: routenaar.rie.nl

Route naar RI&E is een initiatief van: FNV, MKB Nederland, CNV, VCP, Uneto-VNI, VOB, TNO en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Zelf aan de slag met de RI&E?

Lees in deze flyer welke stappen je kunt doorlopen om een RI&E op te stellen.

 

ZooCo kan u helpen met het opstellen, of beoordelen (het bovengenoemde plan van aanpak) van een RI&E. 

ARBO

De ARBO regelgeving kwam ook al aan bod bij de RI&E die hierboven is genoemd. 
Ik kan u o.a. helpen met het opstellen van veiligheidsprotocollen voor uw werknemers en of bezoekers.